Pup

Aanschaf

De aanschaf van een pup dient zeer weloverwogen te gebeuren. Het is voor de rest van zijn leven, en een hond kan makkelijk 10-15 jaar worden. De opvoeding van de pup vraagt tijd, maar ook een volwassen hond heeft jarenlang voeding, verzorging en aandacht nodig! Kies een ras dat het meest bij uw gezinssituatie en levensstijl past.

Socialisatie

Een pup mag het nest verlaten op 8 weken. Normaalgezien heeft hij dan al zijn eerste inenting en identificatiechip gehad. Ook de ontwormingskuren starten al van in het nest. De eerste levensmaanden zijn van zeer groot belang voor de socialisatie van de pup. Loopt er daar iets verkeerd, dan kan de hond -en het gezin!- daar voor de rest van zijn leven de gevolgen van meedragen. De opvoeding moet juist en consequent zijn. Een hondenschool wordt sterk aangeraden, zeker als het uw eerste hond is! Een belangrijke gedachte: Aandacht is beloning, negeren is een straf! Zo kunt u al heel wat bereiken bij het opvoeden van uw pup. Bereid uw huis ook voor en zorg voor een hondvriendelijke omgeving: Een aangepaste omheining, geen gevaarlijke producten of planten in de buurt, voldoende speelruimte,…

Rust

Geef hem thuis ook zijn eigen vast plekje waar hij kan rusten. Als de hond wil slapen, moet dit gerespecteerd worden, ook door de kindjes in huis!

Gezondheid

Vele ziekten zijn gevaarlijk voor puppies en sommigen kennen een fatale afloop. Gelukkig kunnen we hen hiervoor grotendeels beschermen. Vandaar het belang van een regelmatige vaccinatie en ontworming (zie ook ‘jaarlijkse verzorging’).

Voeding

Bij het opgroeien is de voeding essentieel: net zoals bij een baby, heeft een puppy een heel  andere voedingsbehoefte dan een volwassen hond. Maar er zijn ook rasverschillen! Kijk voor een aangepaste voeding voor uw pup naargelang grootte, gewicht en ras. Voeding heeft een weerslag op de gezondheid van uw hond: zijn vacht, tanden, gewrichten, spieren en maagdarmstelsel. Start met 3 voedingsbeurten per dag, en na 6 maanden kan overgeschakeld worden naar 2 voedingsbeurten. U mag ons steeds bellen voor voedingsadvies!
Bij kleinere rassen kan na een jaar overgeschakeld worden op voeding voor volwassen honden. Bij grote rassen duurt het volgroeien echter iets langer. Soms kan het 18 tot 24 maanden duren eer je hond volgroeid is. Een pup waar goed voor gezorgd wordt, is een blije pup!
Leer hem van jongs af aan gewoon worden aan het hanteren van: oren, vacht (borstelen), tanden nazien/poetsen, nagels knippen, wassen,…

Jaarlijkse controle

Een regelmatige verzorging van tanden, oren en vacht van uw hond is thuis goed uit te voeren. Maar een jaarlijkse controle bij een dierenarts is onontbeerlijk. Niet alleen om ziektes in een vroeg stadium op te sporen, maar ook om hen preventief te beschermen tegen allerlei ziekten:

  • vaccineerbare virale/bacteriële ziekten (hondeziekte, parvo, hepatitis, kennelhoest, rattenziekte)
  • endoparasieten (zoals wormen, giardia, coccidiose)
  • ectoparasieten (zoals vlooien, teken, mijten…)

Vaccinatieschema

op 6 weken leeftijd de eerste puppyvaccin (gebeurt in het nest, tegen parvo en hondenziekte). En dan op 9 en 12 weken een herhalingsvaccin waar ook hepatitis, kennelhoest en leptospirose of ‘rattenziekte’ worden toegevoegd. Die herhalingsvaccinaties zijn van cruciaal belang, omdat de pup anders te weinig immuniteit opbouwt en niet beschermd is. Er kunnen variaties ontstaan op dit schema naargelang de infectiedruk in de omgeving van de pup. Aangezien de immuniteit niet blijft duren maar afzwakt, dient men jaarlijks de vaccinatie te herhalen. Ook hierbij kijken we voor elke pup apart wat voor hem/haar nodig is.

Ontworming

vanaf 2 weken leeftijd mag de eerste ontworming reeds gegeven worden. Want via de moedermelk zijn de larven van wormen in staat om de pup te infecteren. Pups en moeder worden steeds samen ontwormd, en dit om de 2 weken tot de puppies het nest verlaten. Daarna wordt om de maand ontwormd tot de leeftijd van 6 maanden. Nadien hangt het opnieuw van de infectiedruk af hoe vaak men een hond moet blijven ontwormen. Dit advies krijgt u dan mee tijdens het eerste puppyconsult.
Let op: er zijn verschillende ontwormingsproducten, die elk hun eigen spectrum hebben.

Ectoparasieten

  • Vlooien: deze vervelende beestjes komen overal en het ganse jaar door voor. Ze springen gemakkelijk over van hond op kat en omgekeerd. Heeft uw hond vlooien, dan kun je hem het best voldoende lang behandelen. Want eens er volwassen vlooien op de hond zitten, wil het zeggen dat er nog veel meer eitjes en larven in de omgeving zijn, onzichtbaar met het blote oog. Om te behandelen heb je keuze tussen sprays, pipetten en halsbandjes. Echter niet lang alle producten werken even effectief! Vraag ons raad wat je het best gebruikt.
    Vlooien geven niet alleen jeuk, maar ze kunnen ook een serieuze huidontsteking uitlokken en dragen lintwormen over op uw dier. Dus hou uw hond zijn vacht goed in de gaten.
  • Teken: ook zij komen meer en meer voor in ons land, voornamelijk in de zomer en de herfst. Tijdens een wandeling in het bos, of als uw huisdier door struiken of lang gras loopt, laat de teek zich vallen op de vacht van uw dier. Hierna bijt de teek zich vast in de huid en kan daar een tijd blijven hangen. Ze voeden zich met bloed die ze opzuigen, en zodoende kunnen ze ook ernstige ziektes overbrengen op uw huisdier. De belangrijkste zijn: Borreliose (of Lymedisease), Babesiose, Ehrlichia.
    Preventie met afweermiddelen zoals pipetten en halsbanden is van zeer groot nut. Maar toch moet u uw huisdier regelmatig controleren, zeker als je in een bosrijke omgeving bent.
    Hoe een teek best verwijderen? Ga niet aan de slag met allerlei producten of alcohol. Zorg gewoon dat u een goede tekentang in huis hebt (vb. O’tom tekentang), en dan gaat het verwijderen van de teek bijna vanzelf: Haak het tangetje onder de teek, en tijdens het draaien trek je alles voorzichtjes omhoog. Zo komt de teek volledig mee.
  • Mijten: deze beestjes zijn zodanig klein dat je ze met het blote oog niet kunt zijn. Er zijn verschillende mijten zoals demodex, schilfermijt, sarcoptes, oormijt… En bijna alle geven ernstige huidproblemen. Ze komen voornamelijk bij puppies voor en kunnen besmettelijk zijn voor andere honden, maar ook volwassen honden kunnen al eens problemen hebben hiermee.
    Zie je kale plekjes, roodheid, korstjes of schilfers: neem dan dadelijk contact op met je dierenarts.

De oudere hond

“Wanneer is mijn hond oud?”

Daar is geen eenduidig antwoord voor. De leeftijd hangt echter af van het ras en de grootte van je hond. Algemeen gezien wordt een kleine hond sneller volwassen, maar leeft gemiddeld langer. Zoals je in onderstaande tabel kunt zien, hebben grote honden sneller hun seniorleeftijd bereikt. Gelukkig leven honden de dag van vandaag langer dan vroeger. Dit komt mede door een aangepaste verzorging, goede voeding en een regelmatig bezoekje aan de dierenarts om tijdig kwaaltjes op te sporen. Een vroege diagnostiek maakt de kans op succes bij een behandeling veel groter (en goedkoper!). Maar preventie is natuurlijk nog beter…

Leeftijd van de
kat of hond

Bij behorende mensenleeftijd

  Kat     Kleine hond     Grote hond  

0,5

10

8

6

1

18

14

12

2

25

22

18

3

30

28

27

4

35

34

36

5

40

39

44

6

43

44

52

7

46

49

60

8

49

54

67

9

53

59

74

10

57

63

81

11

61

67

87

12

65

71

93

13

70

75

100

14

75

80

15

80

86

16

85

92

17

90

98

18

95

104

19

99

20

103

Waar moet je op letten?

  • Wordt uw hond sneller moe, kortademig of slomer?
  • Gaat het opstaan, stappen en springen moeizamer?
  • Is de eetlust verminderd of verhoogd?
  • Drinkt en plast hij meer?
  • Gaat het kauwen trager, meer speekselen of is er een slechte mondgeur?
  • Wordt de vacht doffer, is er meer haarverlies dan anders, is er jeuk?
  • Zie je huidletsels of voel je knobbels?(kijk bij teefjes ook naar de melkklieren!)
  • Gaat het moeilijker om stoelgang te maken? (vnl bij reuen!)
  • Moet uw hond vaker hoesten of kokhalzen?
  • Is er braken, diarree, abnormale uitvloeiing uit de vagina?
  • Is het gewicht veranderd ondanks eenzelfde voedselopname?
  • Dit zijn allemaal gegronde redenen om een check-up te laten doen. Soms kan het nodig zijn om bijkomend een bloedonderzoek, radiografie of echografie uit te voeren.

Wat als mijn huisdier overlijdt?

Onvermijdelijk, maar eens komt er een tijd dat we afscheid moeten nemen van onze trouwe vriend… Dit is een moeilijk en emotioneel moment, waarbij er soms veel vragen rondhangen. U kunt hierover steeds met ons praten om u eventueel wat beter te kunnen voorbereiden op dat moment. Soms overlijden ze aan ouderdom, soms moet er euthanasie toegepast worden als de levenskwaliteit van de hond sterk achteruit gegaan is. Dit kan bij de dierenarts of bij u thuis in vertrouwde omgeving gebeuren. Als uw huisdier overleden is, heb je enkele verschillende mogelijkheden:

  • Uw overleden gezelschapsdier laten verwerken bij een erkend bedrijf is een geschikte oplossing. De reden daarvoor is dat dode dieren voor het leefmilieu bepaalde risico’s inhouden. Erkende ophalers zorgen voor het vervoer. U moet wel de kosten voor het ophalen vergoeden.
  • Er bestaan verschillende crematoria waar je voor een individuele crematie kunt kiezen. Indien gewenst kun je voor een uitvaartdienst kiezen en er zijn meerdere herinneringsartikelen zoals urnen en juwelen. In de buurt: Pet Funeral Center te Bissegem en Hokatrans te Roeselare.
  • Begraven in de tuin mag enkel onder de 10 kg, in zanderige grond en mag niet in een slecht afbreekbare verpakking. Elke gemeente heeft trouwens zijn eigen reglement, dus best eerst eens navragen!