Ons zorgaanbod

Wat kunnen wij allemaal doen voor uw huisdier

Onze verzorging

In de praktijk hebben we een digitaal radiografietoestel, die ons toelaat RX foto’s te nemen van alle kleine huisdieren, met een zeer goede kwaliteit. We maken hier niet alleen gebruik van om breuken of gewrichtsproblemen op te sporen, maar we krijgen hiermee ook informatie over de longen, het hart, de buikholte en zelfs de tanden.

We maken enkel opnames op afspraak, tenzij het een spoedgeval is. Soms kan er een sedatie nodig zijn, daarvoor is het beter dat je uw huisdier nuchter houdt voor de foto’s. Voor de veiligheid hebben we liever dat kinderen en zwangere vrouwen niet aanwezig zijn tijdens het onderzoek.

Echografie gebruiken we om te zien of een dier drachtig is. Dit kan voor de hond en kat ten vroegste 21 dagen na dekking. Nadien kunnen we het verloop van de dracht opvolgen en zien of de ontwikkeling van de pups goed verloopt.

Als er een probleem is in de buik, kunnen we met echografie ontzettend veel informatie krijgen over het geslachtsstelsel, de lever en milt, de nieren en blaas, pancreas en maagdarmstelsel. Het is een waardevol aanvullend onderzoek.

Er kan ook een afspraak gemaakt worden voor een cardiologisch onderzoek door een specialist die bij ons ter plaatse komt.

Wij kunnen bloed afnemen en de meeste parameters in ons eigen labo onderzoeken. Het voordeel hiervan is dat we heel snel de resultaten kennen en de aangepaste behandeling starten. Voor sommige parameters wordt het bloed naar een extern labo gestuurd. Dit wil dan ook zeggen dat u nadien een factuur van het labo krijgt voor de geteste bloedwaarden. (prijzen kunt u ons steeds op voorhand vragen) Idem voor urine-onderzoek.

Een bloedname kan preventief gedaan worden bij oudere dieren om een check-up te doen. Bij grote hondenrassen wordt dit aangeraden vanaf 8 jaar. Bij kleine hondenrassen en katten vanaf 10 jaar. Het voordeel van zo’n onderzoek is dat we vaak vlugger een onderliggende ziekte kunnen opsporen, en op die manier preventief of symptomatisch behandelen om het ontwikkelen of verergeren van ziekte uit te stellen.

Het bloed wordt ook best onderzocht van ernstig zieke dieren, of ter opvolging van een bepaalde aandoening. Voor allergietesten wordt het bloed opgestuurd naar Nederland. Als u komt voor een bloedname, hou u dier dan nuchter.

Zonder regelmatige verzorging hoopt tandplak zich op met het ontstaan van parodontale aandoeningen als gevolg. Een infectie in de mondholte kan via de bloedbaan infecties veroorzaken elders in het lichaam, zoals hart, lever of nieren. Jaarlijkse gebitscontrole, bijv. ter gelegenheid van de jaarlijkse vaccinatie, laat toe om een abnormale positie van de tanden of abnormale tandwisseling of tandvleesontsteking vroegtijdig vast te stellen en te behandelen. Indien nodig moet de hond of kat onder algemene anesthesie gebracht worden zodat het tandplak en/of tanden kunnen verwijderd worden.

Door jaarlijkse bijscholing en een goeie uitrusting met tandunit en dentale radiografie, bieden we uw huisdier een optimale tandverzorging aan.

Ook bij konijnen is een jaarlijks nazicht van de tanden heel belangrijk. Inkorten/trekken van snijtanden, vijlen van kiezen,…is een vaak terugkomende nodige ingreep.

Euthanasie van uw huisdier is geen gemakkelijk onderwerp. Maar om welke reden dan ook, we staan steeds klaar om de laatste fase van het leven van je geliefde viervoeter zo goed mogelijk te laten verlopen. In overleg kijken we op voorhand wat voor opties er zijn en indien nodig kan uw huisdier worden ingeslapen. Er zijn verschillende crematies mogelijk, die we ook met jullie kunnen bespreken.

Dieren die ernstig ziek zijn en vb een baxter nodig hebben, worden bij ons gehospitaliseerd. U kunt steeds een dekentje met de geuren van thuis meegeven indien gewenst. U kunt gerust uw dier komen bezoeken , maar dit steeds na afspraak. We proberen hen zoveel mogelijk aandacht te schenken en elk te voorzien in hun eigen behoeften.

Moet uw huisdier binnen voor een operatie of gebitsbehandeling, dan moet hij /zij nuchter zijn. Dat houdt in dat u ’s avonds, alvorens u gaat slapen, al het eten wegneemt. Poezen die gewoonlijk ’s nachts buiten zijn, worden beter een nachtje binnengehouden, zodat u zeker bent dat ze nergens anders gaan eten. Drankopname mag ook beperkt worden 4 u voor de afspraak, behalve als uw dier aan een bepaalde aandoening lijdt waarbij drank niet mag weggenomen worden.

Opgelet! Konijnen en cavia’s mogen niet nuchter gehouden worden, zij moeten steeds voedsel ter beschikking hebben, omdat dit belangrijk is voor het behouden van een goede darmwerking. Na een operatie mogen de dieren meestal de dag zelf terug naar huis, afhankelijk van de ingreep en de conditie van het dier. Bij het ophalen krijgt u informatie over vb het toedienen van medicijnen en verzorging. Wanneer er gehecht geweest is, worden de draadjes gewoonlijk na 10-14 dagen verwijderd, tenzij anders vermeld. Bij een wonde mag u nu en dan eens kijken of alles mooi droog is en er geen loskomende hechtingen zijn. Indien uw huisdier te veel likt of bijt thv van de wonde, zal die een kraag, verband of T-shirt moeten dragen. Bij vragen: aarzel niet ons op te bellen!

Haal bij ons de juiste betrouwbare voeding voor uw huisdier die het dagelijks nodig heeft. Is uw hond of kat zwaarlijvig, of heeft hij/zij gezondheidsproblemen? Samen kunnen we een gepast voedingspatroon opstellen voor uw huisdier, wat het leven terug aangenamer maakt voor u en uw huisdier. Trouwe klanten krijgen ook een extra korting. Thuislevering is ook mogelijk. Bestellen van uw voeding kan telefonisch of ook via mijndieren.

Dierenarts aan huis. Dit kan handig zijn wanneer u geen mogelijkheid hebt om u te verplaatsen. Ook als het een heel karwei is om uw huisdier in een gepaste reisbox te krijgen of bv. bij gestresseerde en/of meerdere dieren. Het is best om zoveel mogelijk informatie op voorhand te geven, zodat we al het nodige mee hebben. Opgelet! Als de dierenarts aan huis komt zijn de onderzoeken die we kunnen uitvoeren veel beperkter dan in de praktijkruimte!

Fysiotherapie is een bevorderende techniek bij bv. het herstel (na een operatie of blessure) van uw huisdier of bij gezonde oudere honden. Deze techniek kan oa. bestaan uit oefen- & massagetherapie, ultrasone- en lasertherapie,…. Hiervoor werken wij samen met Dana Taelemans (Olivarius), die een gediplomeerde dierenfysiotherapeute is en aangesloten bij BACAP. Bel gerust om te horen hoe wij u kunnen verder helpen.

Op zoek naar een andere dienst?

Contacteer ons en we bekijken wat we voor u kunnen doen.